Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ: Προφίλ

Ο Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύνδεσμος «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» που δραστηριοποιείται στην ορεινή Αχαΐα, Ηλεία και Αρκαδία, στην ευρύτερη περιοχή του Ερυμάνθου, έχει στο ενεργητικό του μεγάλα επικοινωνιακά και πολιτιστικά γεγονότα στην περιοχή των παραπάνω Δήμων.
Κάθε χρόνο είναι βασικός συνδιοργανωτής της Έκθεσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Περιβαλλοντικής Δράσης και Αγροτουρισμού Πελοποννήσου, των φεστιβαλικών εκδηλώσεων «ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑ» και επικοινωνιακών γεγονότων για τον οικοτουρισμό και τον αγροτουρισμό.
Έχει εκδώσει μία σειρά βιβλίων και εντύπων όπως «Τα χωριά νότια του Ερυμάνθου», «Αρχαίες πόλεις πέριξ της Ολυμπίας», «Λαογραφικές σελίδες» και τον Οδηγό «Φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής».

Επιπλέον έχει οργανώσει επιτυχημένα προγράμματα και πρωτοβουλίες για νέους και ιδιαίτερα πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την διάνοιξη περιπατικών μονοπατιών.

Στην τρέχουσα περίοδο, έχοντας εξασφαλίσει την συνεργασία και άλλων τοπικών συλλόγων και Δήμων της περιοχής, έχει ως στόχο την συμμετοχή στο διατοπικό φεστιβάλ «Ηράκλεια» Πελοποννήσου που θα διεξαχθεί διαδοχικά στους Δήμους Πηνείας, Φαρρών, Νεμέας, Αροανίας, Αχαΐας, Ήλιδας .


Έχει οργανώσει επιτυχημένα προγράμματα και πρωτοβουλίες για νέους και ιδιαίτερα πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, και την διάνοιξη περιπατικών μονοπατιών.
• Μετέχει στο δίκτυο συλλογικών οργανώσεων «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ» που λειτουργεί ως κέντρο ενημέρωσης και συμβουλευτικής των Άνω Δήμων και των συλλόγων της περιοχής για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων που στοχεύουν στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού και πολιτιστικού τουρισμού. Στα πλαίσια αυτά έχει πραγματοποιήσει ειδικές εκδόσεις, βιβλία, περιοδικά, ενημερωτικά φυλλάδια κ.τ.λ.


Η συμμετοχή του πολιτιστικού συνδέσμου στα
«ΗΡΑΚΛΕΙΑ» ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
2007 ΕΤΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

• Το διατοπικό φεστιβάλ «Ηράκλεια -2008» σε πέντε Δήμους θα διεξαχθεί καθώς και οι γιορτές προετοιμασίας τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2007.
• Τόποι διεξαγωγής – Αρχαία Ολυμπία, Αροάνια “Ερύμανθος”, Νεμέα, Τίρυνθα, Άργος.
• Οι γιορτές θα είναι αφιερωμένες στους «Τόπους, μύθους και άθλους του Ηρακλή» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβαλλοντικής δράσης και οικοτουρισμού, στα πλαίσια καθιέρωσης της μεγάλης πολιτιστικής οικοτουριστικής διαδρομής από το Άργος μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.
• Το περιεχόμενο του φεστιβάλ συναρτάται από:
o την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής,
o την ανάδειξη των επιδράσεων του Ηρακλή στην τέχνη – λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικές τέχνες και δρώμενα.
o Από την πρώτη χρονιά θα διεξαχθούν καλλιτεχνικοί ερασιτεχνικοί αγώνες τραγουδιού, μουσικής, θεάτρου και εικαστικών τεχνών.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η Έκθεση είναι ο δεύτερος βασικός άξονας των εκδηλώσεων και θα διεξαχθεί διαδοχικά σε τρεις Δήμους, με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Πολιτιστική Κληρονομιά, Μ.Κ.Ο. για Οικολογία – περιβάλλον και Εναλλακτικές θεραπείες, Εναλλακτικός τουρισμός, Συνεταιριστικές οργανώσεις, Βιολογικά προϊόντα, Περιφερειακός τύπος, Εκδοτικοί οργανισμοί (εφημερίδες, περιοδικά), Περιφερειακή τηλεόραση κλπ.
Ξεχωριστό τμήμα της έκθεσης θα αποτελούν τα περίπτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες, Αναπτυξιακές εταιρείες) και των Πανεπιστημίων.

• Σύμφωνα με την έως τώρα εκδήλωση ενδιαφέροντος, θα εμπλακούν άμεσα 300 φορείς συνολικά – 18 φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, 40 επιχειρήσεις, 150 περίπου περίπτερα εκθετών και 100 ερασιτεχνικοί πολιτιστικοί σύλλογοι.
• Βασικός στόχος του φεστιβάλ είναι η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού στην χώρα μας και της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων.
• Ο νέος θεσμός θα είναι ανοικτός στη συμμετοχή κάθε φορέα που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά, την οικολογία και την περιβαλλοντική δράση.
• Χορηγοί των εκδηλώσεων θα είναι επιχειρήσεις με περιβαλλοντική και πολιτιστική ευαισθησία στα πλαίσια της κοινωνικής – περιβαλλοντικής ευθύνης.

Συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Τόποι – Μύθοι – Άθλοι του Ηρακλή»
Το πρόγραμμα «Τόποι – Μύθοι – Άθλοι του Ηρακλή», έχει ήδη συμβάλλει στην κινητοποίηση κοινωνικού κεφαλαίου και στη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο όραμα της τοπικής ανάπτυξης.
Αυτό αναδεικνύει το ρόλο που μπορούν να παίξουν σήμερα οι φορείς εθελοντισμού και οι Μ.Κ.Ο. στα καινοτομικά προγράμματα στην πολιτιστική και πράσινη επιχειρηματικότητα, όπου ασφαλώς εντοπίζεται και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας στην παγκόσμια οικονομία.
Στην περίοδο που διανύουμε φαίνεται πως ο εθελοντισμός και η ενίσχυση της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης για το περιβάλλον μπορούν να γίνουν οι παράγοντες για την κινητοποίηση ανθρωπίνων πόρων και κεφαλαίου προς την περιφέρεια στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.
Το φεστιβάλ «Ηράκλεια», ως προπομπός του καινοτομικού προγράμματος «Τόποι, Μύθοι και Άθλοι του Ηρακλή», δημιουργεί νέες ευκαιρίες για μία σειρά επιχειρήσεις που αναζητούν νέους τομείς επενδύσεων στον εναλλακτικό τουρισμό, αλλά και μεγάλα επικοινωνιακά γεγονότα στην χώρα μας.


MIΑ «ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ» ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού

Tο πρόγραμμα «Τόποι, Μύθοι και Άθλοι του Ηρακλή» επικεντρώνεται στο θεματικό πολιτιστικό τουρισμό και οικοτουρισμό και καλύπτει τον γεωγραφικό άξονα της ορεινής ενδοχώρας της Πελοποννήσου, από τις Μυκήνες έως την Αρχαία Ολυμπία, με συμμετοχή εκατό (100) άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Τα καινοτομικά του στοιχεία είναι τα ακόλουθα:
• Συμμετοχή φορέων όπως το «Έργο Πολιτών», το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Ε.Ο.Τ.,
• Συγκρότηση και σύνθεση ανθρώπινου κεφαλαίου γύρω από τον άξονα του πολιτισμού, εμπνευσμένο από την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του αρχαιοελληνικού ιδεώδους και των άθλων του Ηρακλή,
• Επίδραση στην υφιστάμενη αγροτική οικονομία, και ιδίως στην κτηνοτροφία, με στόχο τον μερικό μετασχηματισμό της παραγωγής σε βιολογική,
• Αξιοποίηση των οικολογικών πόρων και φυσικών πηγών ενέργειας μέσω της εγκατάστασης μικρών μονάδων ήπιων μορφών ενέργειας (φωτοβολταϊκά),
• Δημιουργία προϋποθέσεων πολιτιστικής διπλωματίας στο πεδίο της Νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, με προοπτικές για οικονομικές συνεργασίες μεταξύ φορέων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ιταλία, Ισπανία, Αμερική),
• Χρήση του ψηφιακού πολιτισμού και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ως διαφορετική επικοινωνιακή και ερμηνευτική προσέγγιση του σχεδίου,
• Συμμετοχή και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας, μέσω δικτύων, χάριν της εξασφάλιση κοινωνικής συναίνεσης για το σχέδιο,
• Συνεργασία μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων, όπως αρχιτέκτονες, ειδικοί της ψηφιακής τεχνολογίας, περιβαντολλόγοι, θεωρητικοί των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημόνων κλπ.
• Ενεργός συμμετοχή εθελοντών,

Αναμενόμενα αποτελέσματα του σχεδίου είναι:
• Η αύξηση του πολιτιστικού τουρισμού και της επισκεψιμότητας των περιοχών αυτών,
• Η προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς της πράσινης και πολιτιστικής επιχειρηματικότητας,
• Η αναβάθμιση της οικονομίας της περιοχής και η καταπολέμηση της τοπικής ανεργίας,
• Η ανάδειξη πρωτότυπης πολιτιστικής δημιουργίας .


Τα προηγούμενα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών μας και των πολιτιστικών γεγονότων που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή μπορούν να εγγυηθούν την σκοπιμότητα και το κοινωνικό όφελος της ενίσχυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: